a

Саветнице Стручне службе Заштитника грађана, данас 29. јуна 2012. године обављају посету Казнено - поправном заводу Пожаревац и том приликом ће разговарати са лицима лишеним слободе који су поднели притужбе на рад овог Завода.

b_280_0_16777215_00_images_stories_slovenija.jpgЗапослени у сектору за поступање по притужбама лица лишених слободе обавили су радну посету Заштитнику грађана републике Словеније, 24. и 25. маја 2012. године, и том приликом су представили начин рада Заштитника грађана Републике Србије, разменили искуства и идеје, и дошли до нових сазнања о надлежности, методама рада и активностима словеначког омбудсмана.

Саветнице Стручне службе Заштитника грађана, дана 04. маја 2012. године обавиће посету Казнено - поправном заводу Ниш и том приликом ће разговарати са лицима лишеним слободе који су поднели притужбе на рад овог Завода.

Због већег броја притужби лица лишених слободе на рад  Казнено-поправног завода Београд, који је од недавно почео са радом, и Окружног завода у Панчеву, Стручна служба Заштитника грађана је у уторак 17. априла 2012. године обавила једнодневну посету по питању тих притужби. Чланови тима су обавили разговор са управницима завода, запосленима, као и лекарима и притужиоцима, након чега ће Заштитник грађана одлучити о предузимању даљих мера и радњи у оквиру своје надлежности у сваком конкретном случају.

Заштитник грађана Саша Јанковић предао је 15. марта Народној скупштини Републике Србије Редовни годишњи извештај Заштитника грађана за 2011. годину. У извештају је посебно поглавље посвећено положају и заштити права лица лишених слободе и активностима које је Заштитник грађана спровео на установњењу Националног превентивног механизма у Србији.

Страна 12 од 13

DSC00701

DSC00712

Стандарди људских права и поступање према особама са менталним тешкоћама

standardi ljudskih prava